УДРУЖЕЊА ГРЧКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У СРБИЈИ

УДРУЖЕЊА СРПСКО-ГРЧКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА У СРБИЈИ

Прво удружење које се почело бавити афирмацијом српско грчког пријатељства је било ‘’Друштво српско-грчког пријатељства 1991’’из Београда.

Прво удружење, које се почело озбиљније бавити очувањем хеленизма у Србији, је било Удружење ‘’Рига од Фере’’ из Београда. То удружење је било и иницијатор формирања Грчког националног савета 2004. године. Касније од 2007. године, формирају се и друга удружења у Србији која се баве очувањем грчког културног наслеђа и афирмацијом грчке културе, обичаја и традиције. То се пре свега односи на активности  Удружења српско –грчког пријатељства и КУД ‘’Кантакузина’’ из Смедерева, затим Удружење Грка и пријатеља Грчке ‘’Елефтериос Венизелос’’ из Новог Сада, Грчки културни центар ‘’Слога’’ из Суботице и низа других удружења сличне орјентације у Сремској Митровици , Пироту, Нишу, Пожаревцу, Београду.

Као пример добре праксе у културном повезивању и српско-грчкој сарадњи је и изградња јавне Ригине помен чесме ‘’ ”БРАТОЉУБЉЕ – ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ”, у месту Михајловац код Смедерева, посвећене учвршћењу пријатељства српског и грчког народа и дугогодишњег побратимства места Михајловца и грчког места Велестина, у општини Рига од Фере.  Као последицу тог догађаја, дошло је до повезивања на културном нивоу Удружења српско-грчког пријатељства и КУД ”Канатакузина” из Смедерева, са више културних и уметничких удружења у Грчкој и то из три града: Лептокарије, Велестина и Едесе. Потписане су повеље о побратимству и Споразуми о пословно-техничкој сарадњи у области културе, а обезбеђен је био и заједнички фолклорни наступ у тим грчким местима. Планирани су заједнички сусрети, бар по једном сваке године.

Национални савет грчке националне мањине је у 2020. години, успео да у сагласности Министарства просвете и технолошког развоја, уврсти предмет ”Грчки језик са елементима националне културе” као ваннаставни предмет за пети разред основне школе. Због епидемије, нисмо успели да у школама започнемо планиране часове за шк. 2020/21 годину. Због тога смо се усмерили на онлајн наставу и реализацији пројекта ” Беспалтна онлине школа грчког језика”. Алтернативна настава је организована у више градова: Ниш, Прокупље, Смедерево, Крагујевац, Београд, Нови Сад, Сремска Митровица и Суботица. Са тенденцијом ширења после Цовид 19. Учесници пројекта су на првом месту потомци грка и чланови удружења са грчким пореклом, а потом и сви грађани Србије који изразе жељу да уче грчки језик. Носилац пројекта је удружење грађана ” Грци Србије” у сарадњи са Министарством образовања Републике Грчке, а партнери су: Национални савет грчке националне мањине, Фондација грчке националне мањине у Србији, Удружење српско-грчког пријатељства ”Кантакузина” Смедерево и Удружење” Грчки културни центар Слога” из Суботице. У овом тренутку на онлине настави у наведеним градовима има око 900 полазника. Дванаест професора је додељено од Министарства просвете Републике Грчке од којих њих десет тренутно ради на пројекту ” Бесплатна онлаин школа грчког језика”. Формирано је три нивоа : почетни, средњи и напредни ниво знања, а часови се одвијају два пута недељно. За све полазнике су обезбеђени бесплатни уџбеници и радне свеске које користе током курса.

Национални савет грчке националне мањине жели да помогне кроз пројектне активности рад ових удружења, а пре свега оних који су до сада показали континуитет и доследност у раду, а са својим досадашњим активностима показали одрживост реализованих пројеката у афирмацији српско-грчког пријатељства и хеленизма у Србији.

Активна удружења:

  • Удружење српско-грчког пријатељства и КУД ”Кантакузина” Смедерево (f str: kantakuzina SaGaPo)
  • Удружење ”Грци Србије-Београд” 
  • Удружење ”Грчких потомака – Нови Сад
  • Удружење ”Грчки културни центар Слога” Суботица
  • Удружење српско- грчког пријатељства ”Ирида” Сремска Митровица(ставити фаце боок стр)
  • Удружење ”Грци Војводине – Нови Сад”
  • Удружење грчких потомака у Нишу “ГРЧКА СВЕТЛОСТ”
  • НВО ”Трандафили” Нови Сад
  • КУД “Јоргакис Олимпиос-Београд”
  • Друштво српско-грчког пријатељства ”Ристо Колњас” Пожаревац

                                                                                                           Петар Родифцис-Нађ,

                                                                             председник Националног савета грчке националне мањине