2004-2010

Правно утемељење Националног савета грчке националне мањине, је формирано 25.04.2004. године, након одржане Електорске скупштине Грчке националне мањине у државној заједници Србија и Црна Гора, која се одржала у Свечаној сали Општине Стари град у Београду. На електорској скупштини, коју је отворио г-дин Петар Лађевић, представник Савезног министарства за људска и мањинска права и националне и етничке заједнице, који је потом позвао г-дина Вангел Јаду, као најстаријег присутног електора, да настави да води електорску скупштину. По избору радног председништа, вођење електорске скупштине преузео је г-дин Александар Сугарис. изабрано је радно председништво које је водило сам ток избора. Од присутних 31 електора, бирало се 18 чланова првог сазива Националног савета грчке националне мањине. Била је пријављена једна изборна листа са 18 кандидата, колико се и бирало чланова Националног савет грчке националне мањине, а листу је предложио г-дин Предраг Васић. Након јавног тајног гласања присутних електора, за поднету листу, констатовало се да је поднета листа, са 18 електора кандидата, у потпуности прихваћена.

Након одржане електорске скупштине, одржана је и прва Конститутивна седница Националног савета грчке националне мањине, дана 09.05.2004. године, у просторијама Клуба Удружења Грка Риге од Фере” у Београду, ул. Рајићева бр. 16. Конститутивну седницу је водио најстарији електор Јада Вангел. На Конститутивној седници је било присутно 17 изабраних електора, а бирали су се председник, потпредседници, секретар и чланови савета, као и усвајање првог Статута.

Након одржаног тајног гласања са два кандидата, као први председник Националног савета грчке националне мањине, изабрана је Ана Трифуновић, правник из Пожаревца. Изабрани су и остали органи савета:

  1. Председник:  Ана Трифуновић, из Пожаревца
  2. Потпредседник: Вера Јефтимијадес – Јобст, из Београда
  3. Потпредседник: Илија Спасојевић, из Београда
  4. Потпредседник: Александар Сугарис, из Београда
  5. Потпредседник: Сенад Костандинидис-Сефер, из Новог Сада
  6. Потпредседник: Василиос Провелегиос, из Беогарад
  7. Потпредседник: Петар Родифцис-Нађ, из Смедерева
  8. Секретар: Никола Видаковић, из Београда
  9. Записничар: Ивана Солунац, из Смедерева
  10. Члан: Вангел Јада, из Беогарад
  11. Члан: Немања Костандинидис- Сефер, из Новог Сада
  12. Члан: Љиљана Милановић, из Београда
  13. Члан: Архонда Младеновић, из Београда
  14. Члан: Предраг Васић, из Београда
  15. Члан: Ирена Пауер, из Београда
  16. Члан: Константин Смилис, из Београда
  17. Члан: Едуард Дајч, из Београда
  18. Члан: Харис Дајч, из Београда

Национални савет грчке националне мањине је регистрован уписом у Регистар националних савета националних мањина. Решењем број 3/0-1/9-04-05 од 02.08.2004. године, извршен је упис у регистар Министарства за људска и мањинска права Државне заједнице Србија и Црна Гора, на регистарском лист бр. 11 под редним бројем 1.

Седиште Националног савета грчке националне мањине у првом сазиву, било је у Београду, ул. Карађорђева 69.

У периоду од 02.08.2004. године до 21.03.2006. године, функцију председника Савета је имала             Ана Трифуновић, из Пожаревца.

У периоду од 21.03.2006. године до 14.12.2006. године, функцију председника Савета је имао        Василиос Провелегиос, из Београда.

У периоду од 14.12.2006. године до 03.07.2010. године, функцију председника Савета је имао           Илија Спасојевић, из Београда.