Сусрет са делегацијом грчког града Волоса, Београд 2024.

23-24.02.2024

У данима одржавања 45. Сајма туризма у Београду, имали смо прилику да се поново видимо са нашим драгим пријатељима из Волоса. За ту прилику организовано је више заједничких догађаја. Делегацију из Волоса је предводила г-ђа Георгиа Бунту Токали, представница за образовање и туризам грчког града Волоса, са Културно уметничким удужењем ‘’ Ен Трикеро’’, на челу са председницом Аспа Калогироу.
Првог дана боравка у Београду, прво су г-ђа Георгиа Бунту Токали, представница за образовање и туризам града Волоса, г-дин Петар Родифцис, председник Националног савета грчке националне мањине у Србији и г-дин Василиос Е. Провелеггиос, председник Удружења Грци Србије, положили венце на споменик Риги од Фере у Београду. Затим смо заједно били у посети Министарству спољних послова Републике Србије. Током заједничког састанка г-ђа Георгиа Бунту Токали, г-дин Василиос Е. Провелеггиос и г-дин Петар Родифцис, са министром спољних послова Републике Србије, г-дином Ивицом Дачићем, градским подсекретаром за образовање Града Београда, г-дином Игором Раичевићем и будућим амбасадором Републике Србије у Републици Грчкој, г-дином Николом Недељковићем, договорили будућу сарадњу у циљу јачања грчко-српских односа.

Затим је г-ђа Георгиа Бунту Токали имала прилику да посети канцеларију грчке заједнице у Београду, као и да се сусретне са председником Катедре за неохеленистику Филолошког факултета Универзитета у Београду, др Војканом Стојичићем.

Културно удружење из Волоса, ‘’Ен Трикеро’’ је свој културни наступ одржао у Основној школи ‘’Скадарлија’’ у Београду. Културном догађају је присуствовала конзулка Амбасаде Републике Грчке у Београду г-ђа Елени Данилидоу. Уз звуке грчке традиционалне музике, богате грчке ношње и грчке фолклорне игре, публика је великим аплаузом наградила грчке извођаче. Чланови културног удружења су својом игром одушевили грчку и српску публику грчким играма и одвели нас на путовање у прелепо грчко место Трикере у аутентичним Трикерио народним ношњама.
Другог дана боравка грчке културне делегације посетили смо 45. Сајам туризма у Београду, где смо имали прилике да се поново видимо са пријатељима из Грчке и Србије и договоримо заједничку сарадњу у области туризма, са циљем продубљивања и јачања веза између два народа